Entry No 262 - Honda Shigeki Architects (Japan)
1 | 2 | 3 | List | Top^

 

1 | 2 | 3 | List | Top^

1 | 2 | 3 | List | Top^

 





REGENERATION OF

WATERFORD NORTH QUAYS

MASTER PLAN

AND

 VENUE BUILDING


 




WATERFORD NORTH QUAYS

MASTER PLAN AND THE VENUE BUILDING

The design starts with the existing flat ground peculiar to a dockland.

The existing facilities are removed only above the ground level. Underground elements, foundations and piles remain to memorize the 19th century development as a port and industrial area, and the earlier date of the North Quays.

Like stratums, a new master plan overlaps.

People never know the buried history until someday the land reveals all.



 

REGENERATION OF 

WATERFORD NORTH QUAYS

MASTER PLAN AND VENUE BUILDING

 

 

The design starts with the existing flat ground peculiar to a dockland.

The existing facilities are removed only above the ground level. Underground elements, foundations and piles remain to memorize the 19th century development as a port and industrial area, and the earlier date of the North Quays.

Like stratums, a new master plan overlaps.

People never know the buried history until someday the land reveals all.

 

 

 

 

1.     Master Plan

Program

The design takes the model of making the most of the existing ground, named “Flat19c”.  The new ground named “Flat2002” is set over it supported by columns.           “Flat19c”, remaining intact, regenerates to be car parks and to be a layer that organizes all infrastructures. “Flat2002” is for pedestrians and buildings. It combines openness of urban atmosphere with the scale of a dockland.

 

 

A Holm

The site stretches isolated between the River Suir and the railway line. It is a holm in a sense, placed between two currents, the river and the railway.

 

 

Two Axes

  This holm assumes two axes.

One is the West to East Axis running from the Plunkette Station to Abbey Church.

The other axis is the North-South Axis, which connects the South Quays, the North Quays and the residential area which is to the north of the site. Two bridges on this axis stimulate the substantial movement. Thus, the holm comes to be a connecting knot.

 

 

Crossing-Point

  At the Crossing-Point of the two axes stand silos. Three silos standing on “Flat19c” penetrate through “Flat2002”, which suggests the underlying history of the port.

 

 

Flat19c

  “Flat19c”, the ground structure of the existing flat, remains intact. With minimum operations, it regenerates as car parks of maximum capacity and vehicle accesses for main buildings as a whole.

  At the center of the “Flat19c” three silos stand in an open space.

  On the rim of “Flat19c” along the rover frontage, the pedestrian walk throughout the site creates the attractive environment with the use of the river. A series of characteristic spaces are arranged in the river frontage :

1. a floating cafe.

  People can rest there and watch some events held on the river.

2. a water playing lot for children.

3. landing areas for pedestrian ferries.

4. a berthage for the cruise liner docking in summertime.

5. a marina

 The riverside walk on “Flat19c” is linked together to the open space on “Flat2002” to create lively movement of pedestrian.

 

 

Flat2002

  “Flat2002”, the new structure of the flat ground for pedestrians and main buildings is zoned into three area.

 

Area 1   Residential Area

  Five residential units stand in the openness of this area. Middle-high-rise units are lifted high up by pilotis which gives a wide vision of the field.

  A one-storied arcaded alley runs through the pilotis, separate from the four masses of residential units. It supplies local demands of some retails, bars, small offices, childcare facilities, etc.

 

Area 2   Crossing-Point Area

  Crossing-Point Area is the center of the whole site. Silos standing on this Point integrate the open space on ”Flat19c” with ”flat2002”.

 

Area 3   Venue Complex Area

  There are Venue Building, Hotel, marina, cruise liner docking station. At the open space in front of the Venue Building, informal events, markets, art exhibitions and performances are held temporarily.

 

 

Bridges for the Pedestrian

There are two bridges for the pedestrian on the North-South Axis.

An arched bridge across the River Suir connects the South Quays to “Flat19c”. People can gaze the both sides of the river from the bridge. The bridge has a central lifting section.

  A half-circular bridge is built over the railway line, located to the north of the site. One end of the half-circle connects “Flat2002” to the new residential area and the other end to the bus depot located at the north. 

 Not only removing the psychological and physical hinderance surrounding the site, the bridges also produce a new prospect of Waterford.

 

 

Site Access for the Vehicle

The vehicular access to the site is taken from the National Preliminary Route (N25).  The main access is taken under the railway line toward the level of Flat 19c.

The secondary access is taken over the railway line using the existing bridge toward the level of “Flat 2002”. This access is connected to a spine road which runs along the north edge of the site. Thus it supports the spine road as the complement to the vehicle access on “Flat 19c”.

 

 

Car Parks

Natural lighted and natural ventilated space for car parks is prepared by the minimum operations such as a little restoration of the ground surface or some traffic paintings.

Total car parking capacity of this site is 513. Capacity on “Flat 19c” is 501, including 7 for the disabled. In addition to these, the space for 12 cars is prepared on the “Flat 2002”.

To prepare the space there’s no need of big excavation or huge underground structure. It is simply on the ground, and thus the cost of construction can be cut down.

 

 

Ferry Service

Four landing points for the ferry connect the North Quays and the South Quays like vaporetto in Venice. They create not a linear link but two-dimensional connection on the river surface.

 

 

Suspended Site Services

The layer of “Flat19” organizes all infrastructures.

The utility pipe lines and ducts are suspended from the “Flat 2002” over the car parking space on “Flat 19c”. Since the plan does not use the underground, remaining elements of the past won’t be the obstacle to the redevelopment. It would also involve a long life for the whole site with easy maintenance.

 

 

Environmental Services

1. Natural ventilation

Natural ventilation is the base policy in this project. Humidity and temperature control by natural ventilation becomes practicable in whole site by the model of the two flats and the form of each building.

2. Natural lighting

Consideration is given to the natural lighting.

3. Solar energy

    The roofs of the residential buildings are the panels to accumulate the solar energy, which applies to the heating water of residential units.

4. Gray water

    System of using gray water is provided to the whole site.

 

LCCO2 will be cut down by approximately thirty percent.

 

 

Phasing

The redevelopment will start with Area 3, Venue Complex Area.

 

 

Phase 1.

Remove the existing facilities. Transfer 3 silos to silos square.

 

Phase 2.

Main site access for vehicles under railway line appears.

 

Phase 3.

Area 3 appears.

·           Construction of “Flat 2002” structure, Venue Building Complex.

·           Restoration of “Flat 19c”.

 

Phase 4.

Two bridges for pedestrian appears.

 

Phase 5.

Area 2 appears.

 

Phase 6.

The secondary site access for vehicles appears.

 

Phase 7.

Area 1 appears.

 

 

 

 

 

 

 

2.Venue Building

Concept

We have addressed the relationship between the auditorium, the main space of Venue Building, and the Public.  Most cultural institutions serve only part of a population. A majority knows only their exterior, only a minority knows what the feel is like inside.

In this project, the auditorium is to be the place for a wide range of events, from concerts to sports activity. To answer to this purpose, providing the auditorium only with the flexibility of internal technical facilities is not enough. Together, the flexibility of the relationship between the auditorium and the outside answers the purpose. The model embodies the closeness to obtain good performance for concerts and also the openness to the public for the other events with simple operations.

It is the answer to the required flexibility peculiar to this project, and at the same time it exposes the auditorium simply to the public.

 

 

Two Wings and One Curved Line of a Screen

One curved line of a transparent screen and two wings stretching to the east and to the west of the curved line form Venue Building, on “Flat 2002”. The curved line produces a foyer holding the oval mass of the auditorium. Two wings are a cafeteria, performers and users spaces, and management spaces.

 

 

Synthesizing to the Outside – A Foyer

The Venue Building stands transparent and translucent as a part of the park. The foyer is a sheltered part of the park where people can walk through.

 

 

Good Performance and Flexibility – The Auditorium

The auditorium is designed with a first class natural acoustic for music, concerts up to full orchestra scale. It serves a number of other purposes with different seating configurations, different floor levels, different acoustics deployed with absorbant panels.

  Two doors are directly open to the outsides. This simple form makes the hall open to the public. Thus wide range of events can be held in the open space in front of the Venue Building together with the use of the auditorium.

  Capacity in tiered form is 810, including 82 seats on the balcony.

 

 

Informal Courts – The West Wing

The west wing consists of performers, users spaces and management spaces. Two courts and translucent screens provide daylight and fresh air to each room and to a double corridor of the west wing. The courts would be informal, relaxing and comfortable spaces together with a green room or dressing rooms. The double corridor makes it possible for performers group to occupy a self contained section without mixing with public users of sports facilities.

 

 

Commanding Three Silos – The East Wing

The east wing consists of a cafeteria, shops, ticket sales and information, and a cloak. The cafeteria commands a view of the silos in the center of the site.

 

 

Supports of “Flat 19c”

The main factors of the Venue Building exist on “Flat 2002”. The existence of “Flat 19c” brings the lucid composition on “Flat 2002” into a practical plan.

The facility on “Flat 19c”, which is the ground floor level, consists of the supporting factors such as:

1.      vehicle access

2.      a stage door

3.      loading bays, workshops, stores

4.      plants

5.      understage

 

The advantage of these supports are:

1.      the separation of vehicles and pedestrians approach.
Vehicles approach on “Flat 19c”.
Pedestrians approach on “Flat 2002”.

2.      the separation of the audience and performers.
The audience and users approach on “Flat 2002” from the riverside entrance. Performers approach from the stage door on “Flat 19c”.

3.      acceptance of natural environment above the ground level.

4.      assurance of easy maintenance for the plant on the ground level.

 

 

Providing for Universal Access

  Best practice in universal access is used in the design. The main floor on “Flat2002” is all in a level when the auditorium is in its flat floored form.

  Wheelchair positions in the auditorium are provided six on both sides of the stalls seating and two on the balcony.

  Proper consideration is given to the access for disabled performers and technicians.

 

 

 

 

3. To the Future

 

Two layers, “Flat19c” and “Flat2002” create a new and sustainable condition for North Quays. They lay a foundation of prosperity for a variety of spatial transformation of this area in the future.